تاریخ : پنجشنبه 21 ارديبهشت 1402
کد 464

زمان به صفر رساندن مالاریا فرا رسیده است:روز جهانی مالاریا 2023

به گزارش سوپروایزر آموزش سلامت مطابق تقویم آموزش همگانی به مناسبت روز جهانی مالاریا کنفرانس آموزشی تحت عنوان بیماریهای سندرمیک با گروه هدف پرسنل اورژانس بیمارستان با دعوت از آقای بادزهره کارشناس مرکز مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی برگزارشد.
با اینکه آمار و ارقام نشان می‌دهد که بیماری مالاریا در ایران طی سالهای اخیر بسیار کاهش داشته است، اما همچنان در برخی مناطق ایران این بیماری به عنوان یک خطر بزرگ تلقی می‌شود. این خطر در استان‌هایی مانند سیستان و بلوچستان و هرمزگان و نواحی جنوب و جنوب شرقی بیشتر است.




شعار روز جهانی مالاریا 2023 درباره ضرورت به صفر رساندن این بیماری است،




تمرکز وزارت بهداشت بیشتر بر استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان است که از دیگر مناطق ایران خطر ابتلای بیشتری دارند. با تمام این اوصاف نباید این بیماری را دست کم بگیرید و در صورت نیاز برای مقابله با آن تشخیص آزمایشگاهی مالاریا را انجام دهید.

 
مالاریا یک بیماری انگلی است که بعلت حضور تک یاخته‌ای بنام پلاسمودیوم است که توسط نیش پشه‌های آلوده به انسان منتقل می‌شود
پلاسمودیوم فالسیپارم کشنده‌ترین انگل مالاریا و شایع ترین انگل در قاره آفریقا است. پلاسمودیوم ویواکس انگل غالب مالاریا در اکثر کشورهای خارج از جنوب صحرای آفریقا است.
علائم این بیماری تب و لرز شدید و علائم فیزیکی شبیه آنفولانزا است. به همین دلیل ممکن است بسیاری از افراد این بیماری را با یک سرماخوردگی ساده و یا گرمازدگی اشتباه بگیرند
شایع‌ترین نوع بیماری مالاریا در ایران P. vivax (پلاسمودیوم ویواکس) است که مهمترین علامت آن تب سه یک یا همان تب نوبه است که در هر سه روز خود را نشان می‌دهد. البته نشانه P. falciparum نیز همان تب سه یک به شکلی بدخیم و شدید‌تر است. علایم بیماری بطوری است که ابتدا فرد مبتلا به مالاریا احساس سرما می‌کنند و سپس لرز می‌نمایند و بعد دچار تب می‌شوند و در نهایت عرق می‌کنند که به این مراحل حمله مالاریا گفته می‌شود. علائم دیگر مالاریا سردرد ، استفراغ ، بزرگی طحال ، کم خونی و دردهای عضلانی می‌باشد.
مالاریا در گلبول‌های قرمز یافت می‌شوند، بنابراین این بیماری فقط از طریق انتقال خون یا پیوند اعضا و یا استفاده از سرنگ‌های مشترک آلوده به خون منتقل می‌شود. البته در مواردی ممکن است مالاریا از طریق مادر به جنین نیز منتقل شود. در ضمن مالاریا مانند سرماخوردگی از فردی به فرد دیگر منتقل نمی‌شود و امکان انتقال آن از طریق ارتباط جنسی نیز صفر است. این یعنی با برقراری ارتباط فیزیکی و نشستن کنار افراد مبتلا، به مالاریا مبتلا نمی‌شوید.بهترین راه برای جلوگیری از بیماری مالاریا این است که در معرض پشه‌های ناقل قرار نگیرید و به نکات بهداشتی توجه کنید. البته توجه کنید که هنگام بازگشت از سفر، در صورتی که به محل پرخطر رفته‌اید، حتما تشخیص آزمایشگاهی مالاریا را انجام دهید.
مطمئن‌ترین راه برای اینکه بدانید مالاریا دارید، انجام تشخیص آزمایشگاهی مالاریا است. تشخیص و درمان به موقع مالاریا باعث کاهش بیماری، جلوگیری از مرگ و میر و کاهش انتقال می شود WHO .توصیه می‌کند که همه موارد مشکوک مالاریا با استفاده از آزمایش‌های تشخیصی مبتنی بر انگل (از طریق میکروسکوپ یا آزمایش تشخیصی سریع) تأیید شوند. در این آزمایش مستقیم و بررسی توسط میکروسکوپ یک قطره از خون شما برای احتمال وجود بیماری آزمایش می‌شود.

بد نیست در آستانه روز جهانی مالاریا 2023 با این بیماری و شیوه مقابله با آن بیشتر آشنا شویم.
فایل آموزشی به پیوست موجود می باشد.