Fa
/
En
دوشنبه 24 ارديبهشت 1403
صفحه اصلی
معاونت ها ومدیریت ها
معاونت توسعه مدیریت ومنابع
معاونت بهداشتی
معاونت درمان
معاونت آموزشی،تحقیقات،دانشجویی وفرهنگی
مدیریت غذا و دارو
دانشکده ها
دانشکده پرستاری
مراکز آموزشی ودرمانی
بیمارستان شهید دکتر بهشتی
بیمارستان امیرالمومنین
بیمارستان بوعلی سینا
مجلات دانشکده
نقشه سایت
ارتباط با ما
تماس با دانشکده
پرسش و پاسخ
دفترچه تلفن
بیانیه توافق سطح خدمت
تاریخ :
سه شنبه 23 خرداد 1402
کد
469
برقراری نظام مراقبت بیماری وبا از مهمترین اولویت های بیماری های واگیر کشور است.
به گزارش سوپروایزر آموزش سلامت کارگروه آموزشی درون بخشی بخشهای نوزادان وnicu با موضوعات آموزشی التور(توسط کارشناس کنترل عفونت-خانم صالحی) و پنوتوراکس نوزادان(توسط خانم مجتهدی-پرستار بخش ویژه) در خرداد ماه برگزار شد.
چون کشور ما از کانون های آندمیک وبا است و هر
5 تا 6 سال
با یک اپیدمی داخلی روبرو شده و هرسال در معرض اپیدمی های کشور های همسایه شرقی و جنوبی کشور قرار داریم
برقراری نظام مراقبت بیماری وبا
همچنان از مهمترین اولویت های بیماری های واگیر کشور است.
از سال 1344 آمار وبا درکشور ثبت می شود و هم اکنو ن نظام مراقبت التور یکی از قدیمی ترین و دقیق ترین نظام های مراقبت بیماری در کشور است.
به دلیل بومی بودن اين بیماری درتمام نقاط کشورهمه ساله باید
مسئولین سیاسی شهرستان
و
استان
در مورد خطرات طغیان وبا حساس باشند و
کمیته های درون بخشی
و
بین بخشی استانی و شهرستانی
برای مقابله با التور تشکیل شود.
وبا
(
cholera
) بیماری اسهالی مناطق گرمسیری (یا در فصول گرم مناطق دیگر) است که توسط باکتریی بنام ویبریوکلرا ایجاد میشود که منحصراً انسان را مبتلا می کند و علایم آن ناشی از سمی است که توسط میکروب در روده انسان ترشح می گردد.
انتقال بیماری از طریق دست های آلوده، تماس با مواد دفعی و استفراغ بیماران و ملافه ها و لوازم آلوده، همچنین آب آلوده به مدفوع، سبزی و میوه های خام آلوده یا شسته شده با آب آلوده و یا غذای آلوده شده توسط دست یا مگس امکان پذیر است.
این باکتری بر روی مخاط دستگاه گوارش انسان تأثیر گذاشته و دفع مایع را از راه مدفوع افزایش می دهد. وبای التور یک بیماری حاد اسهالی است که بیماران وبائی بطور مشخص دچار اسهال آبکی همراه با دهیدراتاسیون میشوند. این بیماری به شدت مسری می باشد. ویژگی مشخص وبا آغاز ناگهانی اسهال جهنده بدون فشار و آبکی است که به دنبال آن استفراغ ، کم آب شدن سریع ، گرفتگی ماهیچه ها و کم شدن ادرار فرا می رسد. میزان کشندگی بیماری در صورت عدم جایگزینی سریع مایعات و الکترولیت بدن ۳۰ الی۴۰ درصد می باشد. وبا را میتوان با مایع درمانی خوراکی یا تزریقی و جایگزینی الکترولیتها بصورت موفق درمان کرد. معمولاً وبا از طریق آب یا غذای آلوده به مدفوع و یا حتی بزاق فرد آلوده منتقل میشود. آموزش مردم درباره غذا و آب سالم و شتشوی دستها پس از استفاده از توالت یا آبریز از بروز موارد جدید جلوگیری میکند.
علائم و نشانه ها
وبا طیف وسیعی دارد. تقریباً ۷۵ درصد از افرادی که دچار عفونت با ویبریوکلرا می شوند هیچ نشانه ای از بیماری ندارند، ۲۰ درصد دیگر دچار اسهال می شوند که از اسهال ایجاد شده توسط دیگر ارگانیسمها قابل افتراق نیست. در ۲ تا ۵ درصد از افراد مبتلا، عفونت اسهال آبکی ، استفراغ و از دست رفتن آب بدن رخ می دهد. در برخی موارد حتی تا ۲۵ لیتر آب را در روز دفع می شود ، اگر این آب از دست رفته جبران نشود برای فرد خطرناک و مرگ آور خواهد بود. وبای علامت دار با اسهال آبکی حجیم بدون تب و زورپیچ شکم آغاز می گردد. مدفوع بیماران وبایی ظاهر مایع شفاف آغشته به موکوس سفید رنگ می گیرد که مدفوع آب برنجی نام دارد. معمولاً بدون بو بوده یا بوی ماهی را دارد. استفراغ و کرامپ های دردناک در پاها شایع می باشد. در موارد شدید بیماری زورپیچ در معده و درد در دستها و پاها ممکن است وجود داشته باشد. پوست بدن در افراد مبتلا، چروکیده و ادرار آنان کم و بسیار غلیظ می شود.
علائم خطر :
عطش فراوان
استفراغ شدید و مداوم
تب بسیار بالا
دفع بیش از حد اسهال آبکی
بی حالی شدید
وجود خون در مدفوع
عدم توانائی نوشیدن و خوردن
وخیم شدن حال بیمار
دوره نهفتگی
دوره پنهانی وبا از چند ساعت تا ۵ روز بوده و بطور معمول ۱ الی۲ روز است و علائم بیماری ۲ تا ۳ روز طول می كشد و در بعضی از بیماران تا ۵ روز ادامه می یابد. شدت علائم بیماری به سرعت و مدت از دست رفتن مایعات بدن بستگی دارد.
راه های انتقال وبا :
بیشترین راه اپیدمی وبا در کشور، افراد ناقل و مبتلا به این بیماری هستند. انتقال وبا از انسان به انسان از راههای زیر صورت می گیرد :
آب آلوده به مدفوع ( منابع آب بدون نظارت ) شامل : استخرهای بدون کلر کافی و ...، آشامیدنیها و خوراکی های آلوده .
شایان ذکر است خوردنی و آشامیدنی آلوده با همه گیری وبا رابطه مستقیم دارد و شیردادن کودکان با بطریی که با ماده ضد عفونی به خوبی تمیز نشده باشد یک عامل خطر چشمگیر برای شیرخواران است.
توضیح ۱: انتقال توسط تماس مستقیم فرد به فرد مانند تماس با بیمار نادر است.
توضیح ۲: طبق دستور وزارت بهداشت و درمان، در حال حاضر کلیه مسئولین استخرهای سرپوشیده و سر باز ملزم به اضافه نمودن کلر تا اندازه 3.5
ppm
می باشند.
ابتلای به وبا دارای سه مرحله است :
الف : مرحله تخلیه ای: بیمار ناگهان دچار اسهال شدید، بدون درد و آبکی می شود که به دنبال آن ممکن است استفراغ روی داده و مدفوع نمای آب برنجی دارد.
ب : مرحله کلاپس: به دلیل کم آبی بدن، بیمار به مرحله کلاپس وارد می شود و بصورت پایین افتادن فشار خون ، نبض خیلی ضعیف ، شکم فرورفته، دست و پای خیلی سرد ، قطع ادرار و ... نمایان می شود. (مرحله کم آب شدن بدن)
ج : مرحله بهبودی: اگر مایعات بدن بیمار جبران شود فشار خون بیمار رو به افزایش می رود و علائم حیاتی نرمال شده و بیمار از مرگ حتمی نجات می باید.
چگونه باید با بیمار مبتلا به اسهال برخورد کرد:
دفع زیاد مایعات از بدن منجر به مرگ می شود بنابراین درصورت وجود استفراغ، مدت ۱۰ الی۲۰ دقیقه به فرد هیچگونه خوراکی داده نشود. و سپس بتدریج شروع به خوراندن مایعات شود.
برای جبران کم آبی بدن بیمار مبتلا به اسهال به طریق زیر عمل شود:
مایعات مورد نیاز برای کودکان (زیر 6 ماه): شیر مادر ، محلول
O.R.S
(او.آر.اس) ادامه تغذیه کودک با شیر مادر، حتی بیش از گذشته، در هنگام اسهال از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.
مایعات مورد نیاز برای کودکان بالای 6 ماه و بزرگسالان: سوپ، دوغ، فرنی، چای خیلی کم رنگ و کم شیرین، محلول
O.R.S
ادامه تغذیه در جریان اسهال باعث بهبود سریعتر می شود و از مشکلات بعدی جلوگیری می کند.
جهت تغذیه فرد مبتلا به اسهال همراه با بی اشتهایی، باید کوشش شود که فرد بیمار به دفعات و مقدار کافی تغذیه شود.
کودکانی که دوران نقاهت پس از اسهال را می گذرانند لااقل به مدت یک هفته نیاز به غذای اضافی دارند.
نکات آموزشی و راه های پیشگیری از شیوع بیماریهای عفونی دستگاه گوارش :
جهت پیشگیری از بیماریهای قابل انتقال بوسیله آب و مواد غذایی از جمله بیماریهای اسهال و حفظ سلامت خود و اطرافیان در منزل، تفریحگاهها، پارکها و در حین مسافرت به نکات زیر توجه فرمایید:
۱ - همیشه از آب لوله کشی تصفیه شده استفاده کنید و چنانچه از سلامت آب در دسترس اطمینان ندارید و از آب چاه، آب تانکرهای غیر کلر زده، آب چشمه ها، آب قنات ها و ... استفاده میکنید، ابتدا آنرا به مدت نیم ساعت جوشانده و پس از سرد کردن مصرف کنید و یا کلر زنی نمایید. (روش صحیح جوشاندن و کلرزنی در ادامه گفته خواهد شد)
۲ – از یخ های قالبی و کارخانه ای غیر بهداشتی استفاده ننمایید زیرا در آب مصرفی ، مراحل تولید و عرضه آن احتمال آلودگی به میکروب وبا و یا سایر میکروب ها وجود دارد.
۳ - هنگام سفر، آب و غذای سالم و مطمئن همراه داشته باشید و یا از نوشیدنیها و غذاهای با بسته بندی مطمئن و بهداشتی استفاده نمایید و در رودخانه ها یا آبهای مشکوک به هیچ عنوان شنا نکنید.
۴ - از آشامیدن آبهای مشکوک در پارکها، باغها و فضای سبز و از مصرف آب آشامیدنی که در منبع های آب و سقاخانه های کنار خیابان که دارای لیوان مشترک هستند و آبی که در اتوبوس های بین شهری که با استفاده ظروف عمومی و از یخ های قالبی برای سرد کردن آن، عرضه می شود، جداً خودداری نمایید.
۵ – برای نوشیدن آب از لیوان شخصی استفاده نمایید. در هنگام غذا خوردن از ظروف و قاشق و چنگال شخصی استفاده نمایید.
۶ - از مصرف مواد غذایی آماده، آب میوه و آب هویج، آب زرشک، معجون، فالوده، بستنی های غیرپاستوریزه و غیر کارخانهای، بلال، فال گردو، ساندویچ، سالاد و دیگر مواد خوراکی و نوشیدنیهایی که توسط فروشندگان دوره گرد عرضه میگردد جداً خودداری کنید.
۷ - همیشه از شیر و فرآوردههای لبنی پاستوریزه استفاده کنید یا شیر را به مدت ۲۰ دقیقه قبل از مصرف بجوشانید.
۸ – حتی الامکان تا برطرف شدن خطر سرایت وبا، از مصرف سبزیجات، کاهو، کلم، خیار، گوجه فرنگی و ... خودداری نمایید و در صورت لزوم آن را طبق روشی که در ادامه گفته خواهد شد ضد عفونی نموده و سپس مصرف نمایید.
۹ - در موقع خرید و حمل مواد غذایی، اقلامی مثل نان را که قابل شستشو و پختن مجدد نیستند را در کنار میوه و سبزیجات نشسته و گوشت خام قرار ندهید.
۱۰ - در مراسم عمومی همانند جشن ها، عروسی ها و ... حتی المقدور از مصرف سبزیجات، سالاد، میوه و بستنی خودداری نمایید مگر آن که کاملاً از شسته و ضد عفونی شدن و پاستوریزه بودن آنان اطمینان حاصل نمایید.
۱۱ - حتی الامکان از غذاهای طبخ شده در منزل استفاده کنید.
۱۲ - غذاها و مواد خوراکی باید تازه به تازه و به اندازه نیاز در یخچال و در ظروف سر بسته، دور از مگس و حشرات نگهداری شود.
۱۳ - از قرار دادن سبزی و میوهجات نشسته و ضد عفونی نشده در یخچال جداً خودداری کنید.
۱۴ - قبل از غذا خوردن و دست زدن به مواد غذایی، دستهای خود را با آب و صابون خوب بشویید.
۱۵ - قبل از تهیه، توزیع و خوردن غذا و قبل از غذا یا شیر دادن به کودک حتماً دستها را با آب و صابون بشویید.
۱۶ - دستها را بعد از اجابت مزاج (رفتن به توالت)، شستن و تمیز کردن کودک و بعد از دست زدن به مواد غذایی خام نظیر سبزیجات، گوشت، ماهی و مرغ با آب و صابون بشویید.
۱۷ - زباله را در کیسههای مخصوص زباله جمع آوری و از انباشت آن خودداری کرده و در محل مخصوص جمع آوری زباله قرار دهید.
۱۸ - ضمن رعایت بهداشت فردی، از شنا کردن در استخرها، رودخانه ها، نهر ها و یا جوی های آلوده خودداری نمایید.
۱۹ – حتی المقدور از سفر کردن به کشورهای آلوده (همانند پاکستان، افغانستان، تاجیکستان، عراق، کشورهای شرق مدیترانه و شاخ آفریقا و ...) یا مناطق آلوده داخل کشور خودداری نمایید و در صورت ضرورت سفر توصیه های بهداشتی را کاملاً رعایت نمایید.
۲۰ - افرادی که دچار ضعف عمومی بدن هستند، مانند مبتلایان به ایدز، هپاتیت، پیوند اعضاییها، مصرفکنندگان داروهای شیمیدرمانی و رادیوتراپی، دیالیزیها، دیابتیها و مبتلایان به بیماریهای قلبی بیشتر در معرض خطر هستند و بیش از دیگران باید اصول بهداشت فردی را رعایت کنند.
۲۱ - خنک نمودن هوای محیط در حد کمتر از ۲۵ درجه و کم کردن رطوبت هوا به کمتر از ۵۰ درصد در کنترل شیوع وبا کمک می نماید.
۲۲ - اسیدی نگه داشتن فضای معده (مصرف لیمو ترش تازه و دوغ پاستوریزه به همراه غذا) تا حد زیادی میکروب وبا را از بین میبرد. به افرادی که از داروهای آنتیاسید استفاده می کنند توصیه می شود با نظر پزشک معالج خود برای مدتی مصرف این داروها را کنار بگذارند.
۲۳ - تجویز آنتی بیوتیک مناسب باید توسط پزشک صورت بگیرد.
۲۴ - بیماری به مدت ۱ تا ۳ هفته (یعنی زمانی که میکروب در مدفوع یافت می شود) مسری است.
۲۵ - با مشاهده هر مورد از ابتلا به اسهال سریعاً به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنید. در صورتی که فرد مبتلا به وبا به موقع به پزشک مراجعه کند درمان قطعی این بیماری امکان پذیر است.
۲۶ - مهمترین مشکل اساسی در بیماری وبا از دست دادن شدید مایعات و الکترولیتهای بدن می باشد، لذا پیش از رساندن بیمار به پزشک، خوراندن مایعات فراوان و محلول
ORS
به بیمار الزامی میباشد.
۲۷ - بدون تجویز پزشک از مصرف قرص های ضد اسهال به هر نحو خودداری کنید. بسیاری از افراد به دلیل خود درمانی و استفاده از برخی داروهای ضد اسهال در این بیماری دچار مشکلات حاد شده و باعث از دست رفتن زمان که برایشان فوقالعاده حیاتی است میشوند. زیرا مصرف این داروها موجب می شود میکروب فرصت بیشتری در روده برای تکثیر و دفع سم پیدا کند و بیماری تشدید شود.
۲۸ - گزارش سریع موارد بیماری وبا به مراکز ذیصلاح از مهمترین عوامل پیشگیری است چرا که نتیجه آن بیماریابی زودرس در جامعه و درمان سریع در مورد بیماری خواهد بود.
روش کلی ضد عفونی کردن میوه جات و سبزیجات :
الف) پاکسازی: ابتدا سبزیجات را به خوبی پاک کرده و با آب شستشو دهید تا گل و لای آن برطرف گردد.
ب) انگل زدایی: سبزیجات را در یک ظرف ۵ لیتری آب (بسته به میزان سبزی) ریخته و به ازای هر لیتر آب ۳ تا ۵ قطره مایع ظرفشوئی معمولی به آن اضافه کرده و ظرف را از آب پر کنید و بهم بزنید تا تمام سبزی در داخل کفاب قرار گیرد. مدت ۵ دقیقه سبزی را در کفاب نگه دارید تا تخم انگلها از آن جدا شوند. سبزی انگل زدایی شده را از روی کفاب جمع آوری وتخلیه نمائید و ظروف و سبزی را مجدداً با آب سالم شستشو دهید تا باقی مانده مایع ظرفشوئی از آن جدا شود.
ج) ضد عفونی: برای ضد عفونی سبزیجات و از بین بردن میکروبها، یک گرم (نصف قاشق چایخوری) پودر پرکلرین ۷۰% را در ظرف ۵ لیتری پر از آب (هر ۵ لیتر آب ۱ گرم پرکلرین ۷۰%) ریخته کاملا حل کنید تا محلول ضد عفونی بدست آید، سپس سبزی انگل زدایی شده را برای مدت ۱۰ دقیقه در محلول ضد عفونی کننده فوق قرار دهید تا ضد عفونی گردد.
توضیح: اگر پرکلرین در دسترس نباشد می توانید از هر ماده ضد عفونی کننده مجاز دیگری که در داروخانه ها، سوپرمارکتها و ... عرضه می شود طبق دستورالعمل مصرف آن، استفاده نمائید.
د) آبکشی : سبزی ضد عفونی شده را مجدداً با آب سالم بشوئید تا باقی مانده کلر از آن جدا شود و سپس مصرف نمائید. سبزیجات ضد عفونی شده را از محلول بیرون آورده با آب سالم چندین بار شستشو دهید
مراقبت های پرستاری در پنوموتوراکس نوزادان
التور
پنوموتوراکس
برچسب ها
بیمارستان شهید بهشتی
بیماری التور
پنوتوراکس نوزادان
آخرین اخبار
17
اردیبهشت
" هر ماما یک سفیر جوانی جمعیت "
به گزارش روابط عمومی بیمارستان شهید بهشتی، به مناسبت 16 اردیبهشت روز جهانی ماما، ریاست محترم دانشکده، معاون درمان و ریاست و مدیران ارشد بیمارستان به همراه جمعی از مدیران ادارات با حضور در بخش بلوک زایمان از خدمات ماماهای بیمارستان با اهداء گل و شیرینی و لوح سپاس تقدیر بعمل آوردند و خدمات آنان را در ...
دوشنبه 17 ارديبهشت 1403
17
اردیبهشت
پیاده روی به مناسبت هفته سلامت
به گزارش روابط عمومی مرکز آموزشی و درمانی شهید بهشتی، پنجشنبه 6 اردیبهشت 1403 پیاده روی ویژه کارکنان برگزار گردید؛ در این پیاده روی شرکت کنندگان مسیر بیمارستان تا پارک یادگاران را پیمودند. بعد از اتمام پیاده روی به صرف صبحانه سلامت مشغول شدند.
دوشنبه 17 ارديبهشت 1403
17
اردیبهشت
«سلامت خانواده و مردمی سازی سلامت»
به گزارش سوپروایزر آموزش سلامت به مناسبت هفته ملی سلامت سال 1403 از یکم تا هفتم اردیبهشت ماه با شعار «سلامت خانواده و مردمی سازی سلامت» آموزش همگانی با موضوعات مختلف مرتبط با این هفته در زمینه سلامت خانواده و فرهنگ سلامت سلامت خانواده و جوانی جمعیت سلامت خانواده، غذای سالم و ورزش همگانی ...
دوشنبه 17 ارديبهشت 1403
09
اردیبهشت
سی ام فروردین، روز علوم آزمایشگاهی مبارک باد
به گزارش روابط عمومی مرکز آموزشی و درمانی شهید دکتر بهشتی، به مناسبت 30 فروردین ماه روز علوم آزمایشگاهی و سالروز تولد حکیم دانشمند اسماعیل جرجانی، ریاست بیمارستان به همراه مدیریت و مترون با حضور در جمع آزمایشگاهیان با اهدا گل و شیرینی این روز را به آنها تبریک گفتند و از زحمات و خدمات آنها تشکر بعمل ...
يکشنبه 9 ارديبهشت 1403
29
فروردین
روز ملی منابع انسانی مبارک
ی نیروی انسانی،حیاتی ترین و ارزشمندترین سرمایه سازمان ها است اگر به این مسئله باور داشته باشیم، سازمانی خواهیم داشت سرشار از انرژی ؛ پویایی و خلاقیت.
چهارشنبه 29 فروردين 1403
05
فروردین
دیدار نوروزی تیم مدیریتی مرکز آموزشی درمانی شهید د ...
به گزارش روابط عمومی مرکز آموزشی و درمانی شهید دکتر بهشتی، ریاست بیمارستان به همراه تیم مدیریتی در روز چهارشنبه یکم فروردین ۱۴۰۳ از بخش های بیمارستان بازدید به عمل آورده و ضمن تبریک سال نو از زحمات کارکنان بیمارستان تشکر کردند.
يکشنبه 5 فروردين 1403
05
فروردین
برگزاری جلسه آموزشی ROP
به گزارش سوپروایزر آموزش سلامت جلسه آموزشی ROP با مشارکت معاونت درمان توسط آقای دکتر محمد پور (متخصص چشم پزشکی) با گروه هدف همکاران بخشهای NICU و نوزادان در تاریخ15 بهمن ماه در سالن اجتماعات بیمارستان برگزار شد.
يکشنبه 5 فروردين 1403
05
فروردین
برگزاری جلسه آموزشی HBB (کمک به تنفس نوزاد در بدو ...
به گزارش سوپروایزر آموزش سلامت در راستای ارائه آموزشهای آبشاری جلسه آموزشی HBB (کمک به تنفس نوزاد در بدو تولد) توسط خانم عمومی ( که در جلسه آموزشی در تهران شرکت کرده بودند) طی دو جلسه جهت پرسنل بلوک زایمان در دی ماه و بهمن ماه برگزار شد.
يکشنبه 5 فروردين 1403
05
فروردین
برگزاری جلسه آموزشی فرایندهای پرستاری با تاکید بر ...
به گزارش سوپروایزر آموزش سلامت در ادامه آموزشهای pdp و همچنین در راستای مداخلات اصلاحی ارزیابی چک لیست های پرستاری در بهمن ماه، جلسه آموزشی فرایندهای پرستاری با تاکید بر تشخیص های پرستاری توسط خانم حلشی جهت پرسنل بخش زنان مامائی برگزار شد ، همچنین پیش نویس دستورالعملهای مدیریت پرستاری در زمینه تش ...
يکشنبه 5 فروردين 1403
05
فروردین
برگزاری جلسه آموزشی ایکتر و مراقبت های تکاملی نوزا ...
به گزارش سوپروایزر آموزش سلامت در ادامه بازآموزی شایعترین های بخش NICU و نوزادان در بهمن ماه، ابتدا کنفرانس خانم محرم پور در مورد ایکتر ومراقبتهای آن ارائه شد. سپس خانم نصیری در مورد مراقبتهای تکاملی نوزادان ومدیریت درد در نوزادان مطالبی را ارائه نمودند. همچنین آموزشهای مادران در مراقبت از این نوزاد ...
يکشنبه 5 فروردين 1403
آرشیو